Så här gör du

Det här behöver du:
  • Herdins Tak- och Panelvitt
  • Lackpensel av bra kvalité (gärna V-skuren)
  • Rengöringsmedel (målarsoda eller annat fettlösande rengöringsmedel)
  • Slippapper (120-150 korn) 
Förbehandling
Panelen ska vara torr och väl rengjord innan du börjar. Rengör med målarsoda eller med ett fettlösande alkaliskt rengöringsmedel, eftertorka med vatten. Smuts och rester av fett hindrar lasyren att tränga in i träet, vilket kan ge ett flammigt slutresultat.

Vid trärena ytor kan träet slipas med slippapper (120-150 korn) innan behandling för att uppnå bästa resultat. Slipa i träets fiberriktning. Motsvarande förarbete gäller på tidigare lackerade ytor där lacken börjat flagna.

Herdins Tak- och Panelvitt förebygger och reducerar kvistblödning.

Kontrollera nyans och vidhäftning på en mindre synlig yta innan du börjar.


Applicering
Tänk på att inte ha för varmt i rummet när du målar. Lasyren gör sig bäst vid 18-19 Cº. Undvik att rikta bygglampa eller annan värmealstrande källa direkt mot panelen.

Rör om lasyren ordentligt före arbetet, låt vila några minuter för bästa droppfrihet. Om du har flera förpackningar så blanda ihop dessa för att utjämna eventuella glans- och nyansskillnader.

Använd en mjuk lackpensel. Påbörja penselrörelsen redan innan du lägger penseln mot brädan för att undvika märken där penseln läggs mot brädan. Likaså gäller där penseldraget slutar.

Arbeta systematiskt i träets längdriktning med 2-3 brädor åt gången. Avsluta aldrig mitt på en bräda, då det kan ge oönskade överlappingseffekter.

Om flera personer målar samtidigt så tänk på att arbeta i samma riktning bredvid varandra eller strax bakom varandra. Det underlättar för den andra att se hur mycket som läggs på och det blir lättare att få samma nyans.

Vi rekommenderar att behandla två gånger för bästa effekt och resultat. Den första behandlingen spärrar underlaget så att gulning och kvistblödning reduceras. Behandling två gör att ytan får täckning och slutfinish. Låt torka i ca 12 timmar mellan behandlingarna.


Efterbehandling
Ingen speciell efterbehandling krävs. Önskas en lackerad yta på lasyren så använd en vattenburen klarlack, t ex Herdins Golvlack.


Rengöring av verktyg
Stryk av penslar och andra redskap noga. Om du är helt klar med laseringen så tvätta penseln med såpa eller diskmedel i ljummet vatten. Om du endast ska ta en paus och fortsätta senare kan du lägga penseln med färg i en plastpåse som tillsluts väl innan laseringen återupptas.

Tomma och rengjorda förpackningar lämnas till förpackningsåtervinning. Eventuella produktrester lämnas till miljöstation.


Rengöring och underhåll
Blir panelen smutsig så torka med trasa med lite diskmedel vid behov.


Några tips att tänka på:
  • Tänk på att ett bra grundarbete lönar sig då det kan påverka slutresultatet. Läs bruksanvisningen noga innan du börjar.
  • Det lönar sig att använda verktyg av bra kvalité. En pensel som inte är anpassad för användningsområdet, innehåller gammal färg eller tappar borst kan ha negativ inverkan på slutresultatet.
  • Glöm inte att röra om färgen innan och under användning.
  • Herdins Tak- och Panelvitt har en inbyggd funktion som förebygger och reducerar kvistblödning. Använd ej kvistlack före behandling med Tak- och Panelvitt.
 Produktfakta
Innehåller:

Vatten, akrylatbindemedel, titandioxid och UV-skydd.
 
Åtgång: 1 liter räcker vid två behandlingar till ca 5-8 m² på trärent underlag och till ca 12 m² på tidigare lackerat underlag.
 
Arbetstemp: minst +5 °C.
 
Torktid: Dammtorr efter ca 2 timmar. Övermålningsbar efter ca 12 timmar.
 
Glans: Matt
 
Kulör: Vit, Extra Vit och Helvit
 
Förvaring: Frostfritt
 
 

 Rengöring med målarsoda


Mjuka penselrörelser

Arbeta systematiskt


Före 
Efter